Denna information riktar sig främst till våra medlemmar men kan även vara intressant för dig som funderar på att flytta in.

Rökning

Rökning är inte tillåten på balkonger, trapphus eller på gården, dels för att rök kommer in i lägenheterna och dels för att fimpar lämnas i blomkrukor och liknande

Brandsäkerhet

Huset är byggt av trä och tegel utan några brandcellsindelningar och är därför relativt brandfarligt.

Medlemmar är skyldiga att ha brandvarnare i lägenheten. Det är en god idé att dessutom ha en egen liten brandsläckare och brandfilt i lägenheten.

Gemensamma brandsläckare finns längst ner i trappuppgångarna samt på vinden. Brandvarnare finns i trapphuset. Om du märker att en brandvarnare inte verkar fungera, informera styrelsen.

Branddörrar är markerade med skyltar och ska hållas stängda.

Andrahandsuthyrning

Föreningens stadgar säger följande angående andrahandsuthyrning.

§29

Medlem får inte upplåta lägenheten i andra hand till annan än medlem utan styrelsens tillstånd. Detta gäller oavsett om uthyrning avser hela eller del av lägenhet. Medlem skall omgående meddela styrelsen vem som bor i lägenheten. Tillstånd skall lämnas om medlemmen har beaktansvärda skäl för upplåtelsen och föreningen inte har befogad anledning att vägra samtycke.

Tillstånd för uthyrning ges endast för maximalt 1 år per tillfälle. Vid förlängning utöver denna period eller vid ny uthyrning krävs nytt tillstånd.

För medlem som hyr ut sin lägenhet kan extra årsavgift uttagas enligt §6.

Det åligger medlem att vid uthyrning tillse att den till vilken upplåtelse sker blir informerad om gällande ordningsföreskrifter och övriga bestämmelser. Medlem svarar gentemot föreningen för sådan person till vilken uthyrning skett.

Den som hyr i andrahand skall ha hemförsäkring med bostadsrättstillägg för att uthyrning ska kunna beviljas.

Medlemmen är ytterst ansvarig för sin bostadsrätt och för att deltagande på städdagar sker. Detta löses lättast genom att den som hyr i andrahand tar det ansvaret på att delta, men det kan medlemmen göra upp med den som hyr. Avgift om 500kr kan utgå på nästa avgifts avi om Medlemmen ej representeras på städdagen.

Renoveringar

Se speciellt nedan vad som gäller vid renovering av våtutrymmen, kök och när det kommer att göras åverkan på bärande väggar etc. Om renovering utförs felaktigt så kan stora skador uppstå som påverkar resten av huset och den boende kan i värsta fall bli ersättningsskyldig. Det är därför viktigt att känna till vad som gäller. Vid tveksamheter eller frågor, kontakta alltid styrelsen innan.

Förekomst av asbest

Det har konstaterats att asbest använts vid tidigare genomgripande renoveringar i fastighetens kök och våtrum. Förekomsten i sig är helt ofarlig men att hantera asbest vid t.ex ombyggnationer är däremot skadligt. Inför renovering av denna typ av utrymmen måste därför du som medlem antingen säkerställa att tidigare renoveringar innefattat asbestsanering eller ta prover och eventuellt sanera innan renovering påbörjas.

Renovering av kök

All renovering och ombyggnation som gäller våtutrymmen, elektricitet och ventilation måste genomföras fackmannamässigt och enligt gällande regler. Kontakta alltid styrelsen vid planering av denna typ av renoveringar.

Köksfläkten får inte vara fristående från systemet, tex. kolfläkt, utan ska vara av den typ som är inkopplad i frånluftssystemet. Men det måste vara en passiv fläkt som enbart har ett spjäll som kan öppnas och stängas. Så kallade alliance-fläktar eller andra fläktar med motor är inte tillåtna.

Renovering av badrum, toalett och våtrum

All renovering och ombyggnation som gäller våtutrymmen, elektricitet och ventilation måste genomföras fackmannamässigt och enligt gällande regler. Kontakta alltid styrelsen vid planering av denna typ av renoveringar.

Ventilation

Huset är gammalt och byggt med självdrag. Det är därför inte tillåtet att sätta igen ventilationsluckor eller göra andra typer av förändringar som påverkar till- eller frånluft utan styrelsens godkännande. T.ex är lägenheternas ytterdörrar (de ut mot trapphuset) med avsikt inte helt täta då de till viss del ger tilluft till lägenheterna. Huset ska alltså inte vara helt tätt. Om självdraget i huset inte skulle fungera tillräckligt väl kan det leda till fuktproblem etc.

Flytt av vägg etc.

Styrelsen har tyvärr varken kompetens eller underlag för att avgöra frågor gällande väggars eller andra konstruktioners bärighet. Varje fall är förhållandevis unikt då det har skett många olika renoveringar och förändringar genom åren. Det gör frågan komplex. Vid flytt av väggar och vid andra ingrepp som påverkar fastigheten som sådan måste därför en behörig konstruktör anlitas för ett utlåtande. Detta bekostas av medlemmen. Utlåtandet och övrigt relevant underlag överlämnas sedan till styrelsen för godkännande. Inget arbete får påbörjas innan Styrelsen lämnat ett slutgiltigt godkännande.

Byggavfall

Skräp och bråte som kommer från medlems renovering ska fraktas bort inom en vecka från gården och får inte ligga i trapphuset. Kontakta Stockholms stad för att hitta entreprenörer.

Allmänt om skötsel, reparationer och underhåll

Stadgarna säger följande om medlemmens skyldigheter angående skötsel, reparationer och underhåll:

§27

Medlem är skyldig att till det inre hålla lägenheten med tillhörande övriga utrymmen i gott skick och att medverka vid den årliga syn av lägenheten, som styrelsen äger rätt att företaga.

Till lägenhetens inre räknas: rummens väggar, golv och tak samt underliggande fuktisolerande skikt, fast inredning i kök, badrum och i övriga utrymmen i lägenheten, glas och bågar i lägenhetens innerfönster samt lägenhetens innerdörrar.

Föreningen svarar för målning av yttersidorna av ytterdörrar och ytterfönster samt för underhåll av alla stamledningar för avlopp, värme, ventilation, elektricitet och vatten samt för reparationer av radiatorer och radiatorventiler.

Medlem svarar för målning, reparation och underhåll av anordningar från dessa stamledningar utöver vad som bestäms i föregående stycke.

Medlem svarar för reparation på grund av brand- eller vattenledningsskada endast om skadan uppkommit genom hans vållande eller genom vårdslöshet eller försummelse av någon, som hör till hans hushåll eller gästar honom eller av annan, som han inrymt i lägenheten eller som där utför arbete för hans räkning. I fråga om brandskada, som medlem själv inte vållat, gäller vad nu sagts dock endast om medlem brustit i den omsorg och tillsyn som han bort iaktta.

Medlem svarar för åtgärder i lägenheten som vidtagits av tidigare medlem såsom reparationer, underhåll, installation m.m.

Om ohyra förekommer i lägenheten skall motsvarande ansvarsförsäkring gälla som vid brand- eller vattenledningsskada.

Föreningen får åta sig att utföra sådan underhållsåtgärd som enligt vad ovan sagts.